Ε.Π.Ε.ΑΝ.
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ε.Π.Ε.ΑΝ.

Εταιρεία Πνευματικής και Επιστημονικής Ανάπτυξης
 
ΦόρουμΠόρταλΑναζήτησηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΓΕΙΑ - ΛΑΣΙΘΙ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 29
Join date : 22/03/2009
Ηλικία : 47
Τόπος : Αθήνα

Character sheet
Μέλος: ΕΠΕΑΝ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΓΕΙΑ - ΛΑΣΙΘΙ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΓΕΙΑ - ΛΑΣΙΘΙ   ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΓΕΙΑ - ΛΑΣΙΘΙ Icon_minitimeΤετ Απρ 08, 2009 3:53 pm

Tου Μάκη Κρασανακη
Πολιτευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Λασιθίου
www.krassanakis.gr/zeus.htm


ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ - ΛΑΣΙΘΙ



Διάβασα στον κρητικό τύπο (ενδεικτικά: «Κρητική Γνώμη» Ιανουάριος 2009, «Πατρίς» 12-12-2008 κ.α. ) ότι στο δίκτυο προβολής σπηλαίων του Ψηλορείτη, μαζί με τα αντίστοιχα του Μελιδονίου, των Ζωνιανών και των Καμαρών, θα ενταχθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το σπήλαιο που σήμερα από μερικούς λέγεται Ιδαίον Άντρο και πριν Σπηλιάρα τση Βοσκοπούλας, κάτι για το οποίο εγώ προσωπικά δεν έχω καμιά αντίρρηση. Βεβαίως όλα τα σπήλαια αυτά είναι και ωραιότατα και με πάρα πολύ μεγάλη ιστορία, άρα πρέπει και να αναδειχθούν και να προβληθούν.
Εκεί που έχω ένσταση και μάλιστα πολύ μεγάλη είναι στο ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται ούτε για το σπήλαιο Μιλάτου ούτε για το σπήλαιο Ιτάνου ούτε ούτε για το Δικταίον Άντρο ούτε για κανένα άλλο σπήλαιο της Ανατολικής Κρήτης και συνεπώς έχει δίκιο ο δήμαρχος Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς που συνεχώς διαμαρτύρεται. Και όχι μόνο δεν γίνεται κάτι για όλα τα Λασιθιώτικα σπήλαια, γίνεται και προσπάθεια από μερικούς να υποβαθμιστεί ή να κλαπεί η ιστορία τους.
Μας καταγγέλλεται (όμως αυτό διαπιστώνεται και από τα βιβλία: Αντώνη Βασιλάκη «Το Δικταίο Άντρο», Θεοχ. Προβατάκη «Η ΚΡΗΤΗ» κ.α.) ότι στο Δικταίο Άντρο έχουν βρεθεί κατά καιρούς πάρα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αγαλματίδια-ειδώλια: της θεάς Ρέας εγκύου, της Θεάς Ρέα που ετοιμάζεται να θηλάσει το Δία, του Δία σε βρεφική ηλικία, της τροφού Ίδης , της αίγαγρου Αμάλθειας, του Αμμωνα Ρα, του Κουρήτη Κρήτα κ.α. (τα αγαλματίδια αυτά μπορεί να τα δει κάποιος και στην ιστοσελίδα www.krassanakis.gr/zeus.htm ), που όμως αυτά δεν εκτίθενται όπως πρέπει στο Μουσείο Ηρακλείου, αλλά άλλα είναι άγνωστο που καταχωνιασμένα και άλλα χύμα και τσουβαλάδα, ώστε να μη προβάλλεται το εν λόγω σπήλαιο ή για να μη φαίνεται το τι έχει συμβεί στο σπήλαιο αυτό και έτσι να αναδεικνύεται κάποιο άλλο σπήλαιο στον Ψηλορείτη. Ξεκαθαρίζουμε ότι το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει με την παρούσα διεύθυνση του Μουσείου (αυτή έτσι τα βρήκε), αλλά με τις παλιότερες, επι εποχής Σακελλαράκη.
Και δε φτάνει μόνο αυτό μας προκαλεί, για μια ακόμη φορά, και ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος λέει ανυπόστατα πράγματα, όπως ότι ο Δίας γεννήθηκε στο σπήλαιο που μέχρι χθες λέγονταν Σπηλιάρα τση Βοσκοπούλας στον Ψηλορείτη, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή των Λασιθιωτών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι αν ο κ. δήμαρχος Ανωγείων ή κάποιος άλλος, όπως ο συνταξιούχος αρχαιολόγος Γ. Σακελλαράκης, έχει αρχαίες πηγές που να αναφέρουν ότι ο Δίας γεννήθηκε στο σπήλαιο Σπηλιάρα τσης Βοσκοπούλας, ας μας τις δείξει και να τελειώσει το ζήτημα. Δεν έχουν όμως, γιατί όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς λένε ξεκάθαρα ότι ο Δίας γεννήθηκε και ανατράφηκε στη Δίκτη, πρβ:

    «oργισθείσα δε επί τούτοις Ρέα παραγίνεται μεν εις Κρήτη, οπηνίκα τον Δία εγκυμονούσα ετύγχανε, γεννά δε εν τω άντρω της Δίκτης Δία. (Απολλόδωρος Βιβλιοθήκη Α, 1, 7)
    «Μυθεύουσιν εν Κρήτη γενέσθαι την Διός τέκνωσιν επί της Δίκτης, εν η και απόρρητος γίνεται θυσία» (Αγαθοκλής)
    «Ομιλητής έφη γενέσθαι του Διός και φοιτών (ο Μίνως) εις το Δικταίο Όρος, εν ω τραφήναι τον Δία μυθολογούσιν οι Κρήτες υπό των Κουρήτων...». (Διονύσιος Αλικαρνασεύς)
    «Δίκτω εν ευώδει όρεος σχεδόν Ιδαίοιο, από το Δίκτον. Είρηται παρά το τέκω τίκτω τις ούσα, από εκεί τεχθήναι τον Δία» ( αρχαίο Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό)
    «Δίκτον, μέρος της Ίδης οι άλλοι εκτός του Αρατου (Φαινόμενα 33) καλούσιν Δίκτην, καθ’ υμάς δε λέγεται Λασίθι ή Λασιθιώτικα βουνά. Επί το ‘Αντρον τούτο, ο προσαγορεύετο Δικταίο ή και Ιδαίον, πάλαι ποτέ εφοίτουν πολλοί προσκυνηταί» (Κ. Σιτλ , σχόλια στην θεογονία του Ησιόδου, Κωνσταντινούπολη 1889 μ.Χ.)


Σημειώνεται ότι η ονομασία «η Ίδη», απ΄όπου και Ιδαίον Άντρο, Ιδαίοι Δάκτυλοι, Ιδαίος Ηρακλής κ.α., ήταν άλλη ονομασία του όρους που στην Κρήτη λέγεται «η Δίκτη», απ΄όπου και: Δικταίον = Ιδαίον = κρητικό Άντρο, Δικταίος = Ιδαίος = κρητικός ή Κρηταγενής Δίας, Δικταίοι Κουρήτες κ.α., αφού:

Α) Ο Στράβωνας (Γεωγραφικά Ι’, C 471, ΙΙΙ 20 και Γεωγραφικά Ι, C 473, ΙΙΙ, 22) αναφέρει από τη μια ότι με την ονομασία «Ίδη» παλιά λέγονται οι διάφορες κορφές στη Μ. Ασία και στην Κρήτη που είχαν αφιερωθεί στη θεά Ρέα (άρα πρώτη και καλύτερη η Δίκτη μια και εκεί η Ρέα γέννησε το Δία) και από την άλλη ότι στην Ίδη συμπεριλαμβάνεται ακόμη και ο λόφος Πύτνα, όπου η πόλη Ιεράπυτνα.
Β) Ο Απολλώνιος Ρόδιος (Αργοναυτικά Α 1125 – 1135 κ.α.) από τη μια αναφέρει ότι οι Ιδαίοι Δάκτυλοι ( = ο Ιδαίος Ηρακλής κλπ), όπως και ο Ιδαίος Δίας γεννήθηκαν στο σπήλαιο της Δίκτης και από την άλλη το σπήλαιο ανατροφής του Δία, χάρη του ποιητικού μέτρου, το ονομάζει πότε Ιδαίο και πότε Δικταίον ή Κρηταίον, πρβ:

    «οι δε τέως μακάρεσσι Θεοίς Τιτήσιν άνασσον,
    όφρα Ζευς έτι κούρος, έτι φρεσί νήπια ειδώς,
    Δικταίο ναίεεσκεν υπο σπέος, οι δε μιν ούπω
    γηγενέες…” (Απολλώνιος, Αργοναυτικά, Α, 507 – 511)

    «Οι μούνοι πλεόνων μοιρηγέται ηδέ πάρεδροι
    Μητέρος Ιδαίης κεκληαται, όσσοι έασιν
    Δάκτυλοι Ιδαίοι Κρηταιέες, ους ποτέ νύμφη
    Αγχιάλη Δικταίο ανά σπέος, αμφοτέρησιν
    δραξάμενη γαίης Οιαξιλίδος, εβλάστησε.»
    (Απολλώνιος Αργοναυτικά Α 1125 – 1135)

Γ) Σε κανένα αρχαίο κείμενο δεν έχουμε δει να αναφέρεται η ονομασία «Ίδη ή Ψηλορείτης». Το όρος μεταξύ Ν. Ρεθύμνης και Ν. Ηρακλείου στα αρχαία κείμενα αναφέρεται με το όνομα «Ιδαίον όρος», βλέπε π.χ. Στράβων (Γεωγραφικά Ι’, c 475, ΙV 4), Άρατος (Φαινόμενα), Αρχαίο Μέγα Ετυμολογικό λεξικό κ.α. Με το όνομα «Ψηλορείτης» αναφέρεται από τα τέλη της Τουρκοκρατίας και εξής.
Δ) Περισσότερα, για να μη κάνουμε κατάχρηση του χώρου της εφημερίδας, μπορεί να δει κάποιος στο site www.krassanakis.gr.




-
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://epean.forumgreek.com
 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΓΕΙΑ - ΛΑΣΙΘΙ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Ε.Π.Ε.ΑΝ. :: Κέντρο Σπηλαιολογικών Ερευνών :: ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-
Μετάβαση σε: